شی جین پینگ در این نشست با اشاره به اینکه چین و کشورهای عربی سابقه طولانی در تبادلات دوستانه دارند، گفت: آنها در مسیر جاده ابریشم باستانی یکدیگر را میشناختند، در مبارزه برای آزادی ملی در کنار یکدیگر ایستادهاند، در موج جهانی شدن اقتصادی به نتایج برد-برد دست یافتهاند و با حفظ انصاف وعدالت در تغییرات بینالمللی، روح دوستی چین و اعراب مبنی بر کمک به یکدیگر، برابری و سود متقابل، فراگیری و یادگیری متقابل را شکل دادهاند.
وی ادامه داد: چین و کشورهای عربی به یکدیگر اعتماد دارند و قاطعانه از یکدیگر در مسائل مربوط به منافع اصلی یکدیگر حمایت میکنند. مشارکت استراتژیک دو طرف شکست ناپذیر است. برابری و سود متقابل نیروی محرکه پایان ناپذیر دوستی چین و اعراب است. رابطه چین و کشورهای عربی متقابلا سودمند و برد-برد است و نمونهای از همکاری جنوب و جنوب محسوب میشود. مدارا و یادگیری متقابل، جهت گیری ارزشی دوستی چین و اعراب است. چین و کشورهای عربی از یکدیگر قدردانی میکنند، از یکدیگر یاد میگیرند، مشترکاً از گفتگو میان تمدنها حمایت و از تنوع تمدنهای جهانی محافظت میکنند.
شی جین پینگ تاکید کرد که جهان در حال حاضر وارد دوره جدیدی از آشفتگی و تغییر میشود و تغییرات جدید و عمیقی در خاورمیانه در حال وقوع است. خواست مردم عرب برای صلح و توسعه بسیار ضروری است و درخواست آنها برای عدالت و منطق بسیار قدرتمند است. چین و کشورهای عربی به عنوان شرکای استراتژیک باید روح دوستی بین چین و کشورهای عربی را به ارث و پیش ببرند، همبستگی و همکاری را تقویت کنند، و یک جامعه نزدیکتر چین-عربی با آیندهای مشترک بسازند تا به نحو بهتر به نفع دو ملت باشد و باعث پیشرفت انسان شود.
رهبر چین خاطرنشان کرد که به عنوان اولین گام در ساختن یک جامعه چین-عربی با آینده مشترک و اجرای «برنامه همکاری جامع چین-عربی» در سه تا پنج سال آینده، چین مایل است به اتفاق کشورهای عربی در هشت زمینه از جمله امنیت غذایی، سلامت، نوآوری سبز، امنیت انرژی، گفتگو تمدنها، توسعه جوانان، امنیت و ثبات، همکاریها را تقویت کند تا هر چه زودتر به نتایج اولیه دست یافته شود.
شی جین پینگ تاکید کرد که مسئله فلسطین به صلح و ثبات در خاورمیانه مرتبط است. بیعدالتی تاریخی که مردم فلسطین متحمل شدهاند، نمیتواند تا ابد ادامه یابد، حقوق مشروع ملی قابل معامله نیست و تقاضای تاسیس کشور مستقل فلسطین را نمیتوان وتو کرد.
وی افزود جامعه بین المللی باید قاطعانه به «راه حل دو کشور» اعتقاد داشته باشد، به اصل «زمین در برابر صلح» پایبند باشد، قاطعانه به ترویج صلح و گفتگو متعهد باشد و حل و فصل زودهنگام و عادلانه مسئله فلسطین را ترویج کند. چین به ارائه کمکهای بشردوستانه به فلسطین و حمایت از این کشور در اجرای پروژههای معیشتی ادامه خواهد داد.
محمد بن سلمان آل سعود ولیعهد و نخست وزیر عربستان به نمایندگی از ملک سلمان بن عبد العزیز آل سعود پادشاه عربستان، از حضور سران کشورهای مختلف در اولین اجلاس سران چین و کشورهای عربی استقبال کرد و موفقیت کامل این اجلاس را تبریک گفت.
رهبران طرف عربی شرکت کننده در این نشست فعالانه به سخنرانی مهم شی جین پینگ و «هشت اقدام عمده مشترک» پیشنهاد شده توسط چین پاسخ دادند.
آنها گفتند که روابط دوستانه بین کشورهای عربی و چین مبتنی بر احترام متقابل، همکاری برابر، منافع متقابل و نتایج برد-برد است. طرف عربی به دستاوردهای بزرگ توسعه چین و نقش مهمی که این کشور در عرصه بینالمللی ایفا کرده است اهمیت زیادی می دهد، از پیشنهاد چین در مورد «کمربند و جاده»، ابتکارات توسعه جهانی و ابتکارات امنیت جهانی بسیار قدردانی میکند و پیشنهادات مهم چین را مورد تایید قرار میدهد.
به گفته رهبران کشورهای عربی آنها برای ترویج راه حلهای سیاسی برای مسائل کانونی منطقهای، همواره از حقوق و منافع مشروع مردم فلسطین حمایت کرده و از انصاف و عدالت در سطح بین المللی حمایت پشتیبانی نمودهاند. در حال حاضر جهان با خطر تفرقه و تقابل مواجه است و یکجانبه گرایی و هژمونیسم همچنان وجود دارد و تعمیق مشارکت راهبردی اعراب و چین موجب تحقق بهتر انصاف و عدالت و حفظ صلح، رفاه و توسعه جهانی میشود. اکنون زمان مناسبی برای برگزاری اجلاس سران کشورهای عربی و چین است که نشان دهنده سطح بالای روابط اعراب و چین و همچنین ادامه و توسعه مجمع همکاری عرب و چین است.
در این اجلاس «برنامه ریزی برای همکاری همه جانبه بین جمهوری خلق چین و کشورهای عربی» و «سند تعمیق مشارکت راهبردی چین و عربی به سمت صلح و توسعه» منتشر شد. ادارات مربوطه چین همچنین تعدادی اسناد همکاری با طرف عربی، دبیرخانه اتحادیه کشورهای عربی و سازمانهای وابسته به شورای همکاری خلیج فارس در زمینههای ساخت مشترک «کمربند و جاده»، انرژی، غذا، سرمایهگذاری، سبز، امنیت و هوا-فضا امضا کردند.