به دنبال تهدیدِ ممنوعیت اپلیکیشن ویدئویی «تیک تاک»، برخی سیاستمداران آمریکا حالا به دنبال سرکوب ظهور فناوری چین هستند و از دولت بایدن خواستهاند تحریمهایی را علیه شرکتهای محاسبات ابری چینی اعمال کند؛ در واقع آنها طبق معمول با سیاسیسازی تجارت عادی به بهانه «امنیت ملی» قصد دارند چین را محدود نمایند.
به عقیده تحلیلگران چینی، عملیاتی کردن تحریمهای مذکور دشوار خواهد بود چرا که دولت ایالات متحده در حوزه محاسبات ابری و ضرر بالقوه به شرکتهای خودش، دست بسته است و امکان مانور زیادی ندارد.
اظهارات تحلیلگران چینی پس از آن مطرح شد که خبرگزاری «رویترز» بر اساس یک نامه محرمانه نوشت، 9 سناتور جمهوریخواه روز سه شنبه از دولت بایدن خواستهاند تحریمهایی را علیه شرکت «هواوی کلاود» و دیگر ارائهکنندگان خدمات ابری چینی اعمال کند.
این نامه که در راس آن امضای سناتور «بیل هاگرتی» خطاب به وزارتخانههای بازرگانی و خزانهداری آمریکا دیده میشود، مدعی است شرکتهای محاسبات ابری چینی به شکل روزافزونی در حال تعامل با شرکتهای خارجی -در برخی موارد شرکتهای خارجی تحریمشده- هستند که چالشی مستقیم برای امنیت ملی و امنیت اقتصادی ایالات متحده و همپیمنانان و شرکای ما به حساب میآید.
نامه مذکور همچنین از دولت آمریکا میخواهد شرکت «علیبابا کلاود» را به فهرست کنترل صادرات وزارت بازرگانی بیافزاید و برای این اقدام مدعی شده که این شرکت ابری با ارتش چین روابطی نزدیک دارد
و به همین دلیل تهدیدی جاری و شفاف برای امنیت به حساب میآید. طبق این نامه همچنین وزارت خزانه داری باید علیبابا کلاود را به فهرست شرکتهای دخیل در مجموعه صنعتی-نظامی چین اضافه کند.
رویترز ژانویه سال گذشته گزارش داد که دولت بایدن قبلا اقدام به بررسی شرکت علیبابا کلاود کرده تا مشخص کند این شرکت خطری برای امنیت ملی ایالات متحده ایجاد میکند یا خیر.
نامه جمهوریخواهان تاکید میکند دولت آمریکا باید تحقیقات بیشتری را در خصوص دیگر تامینکنندگان خدمات ابری چین از جمله «بایدو کلاو» و «تنسنت کلاود» در نظر بگیرد.
«مائو نینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به نامه فوق طی کنفرانس مطبوعاتی روز چهارشنبه گفت: ما همواره با تعمیم مفهوم امنیت ملی و سرکوب غیرمنطقی شرکتهای چینی مخالف بودهایم.
وی تاکید کرد: ایجاد مزاحمت عمدی و مشکل تراشی بر سر راه تعاملات تجاری و اقتصادی عادی بین دو کشور منفور است و در نهایت به منافع مصرفکنندگان آمریکایی آسیب خواهد زد.
«چارلی دای» تحلیلگر ارشد در شرکت پژوهش بازار «فورستر ریسرچ» به روزنامه «گلوبال تایمز» گفت: این بهانه سیاسی فقط منافع مشتریان و مصرفکنندگان در سراسر جهان را قربانی خواهد کرد.
«ما جیهوا» یک تحلیلگر با تجربه حوزه فناوری نیز بر این باور است که دولت بایدن درباره تحریمهای این بخش تردید دارد چرا که اعمال این محدودیتها به لحاظ فنی دشوار هستند و به دلیل ماهیت نرمافزارمحور عمیق این فناوری، ایالات متحده توانایی محدودی برای کنترل آن در مقایسه با حوزه نیمهرساناها خواهد داشت.
وی در مصاحبه با گلوبال تایمز گفت: اگر این تحریمها محقق شوند، به شهرت آمریکا ضربه خواهند زد موانعی را برای کاوش خارجی تامینکنندگان ابری آمریکا ایجاد میکنند.
طبق گفته ما جیهوا، محاسبات ابری به یکی از ویژگیهای استاندارد برای یک قدرت فناوری تبدیل شده و چین تنها کشوری است که میتواند با ایالات متحده در این حوزه رقابت کند.
وی افزود: بنا بر این پیشبینی میشود چنین سرکوبی یک روز عملی شود و شرکتهای ابری چینی خود را برای چنین روزی به خوبی آماده کردهاند.
ایالات متحده اکتبر سال گذشته مقرراتی را وضع کرد که طبق آن صادرات تراشههایی که از ابزارهای آمریکایی برای ساخت آنها استفاده شده از صادرات به چین منع شدند. دولت بایدن همچنین دیگر کشورها را مجبور کرده به هدف واشنگتن برای جلوگیری از چین برای ساخت تراشههای پیشرفته کمک کنند.
چین طی سالهاهی گذشته پس از یک شروع نسبتا آهسته، گامهای سریعی در حوزه محاسبات ابری برداشته و حالا پس از آمریکا دومین بازار بزرگ این بخش را در اختیار دارد.
بر اساس گزارش سال گذشته موسسه بینالمللی مشاوره مدیریت «مککینزی»، پیشبینی میشود خدمات ابری عمومی چین از 32 میلیارد دلار در سال 2021 به 90 میلیارد دلار در سال 2025 افزایش باید.
شرکت علیبابا کلاود معادل 7 درصد بازار خدمات زیرساخت محاسبات ابری عمومی جهانی را در سال 2022 در اختیار داشت و پس از «آمازون و سرویسز» و «مایکروسافت آزور» دو غول محاسبات ابری آمریکا، با «گوگل کلاود» مشترکا رتبه سوم را در اختیار داشت.
این شرکت چینی امسال هم به رقابت با گوگل کلاود برای جایگاه سوم در یک رقابت عظیم و گسترده ادامه خواهد داد.
چارلی دای در این باره گفت: به رغم موانع ژئوپلتیکی مورد انتظار که توسعه تجاری شرکتهای تامینکننده خدمات ابری چینی در آمریکای شمالی و اروپا را کند خواهند کرد، مناطق دیگری مانند آسیا-اقیانوسیه، آفریقا و آمریکای لاتین هستند که نواحی مورد رقابت بین شرکتهای ابری آمریکایی و چینی باقی ماندهاند.
وی افزود: احیای اقتصادی حاصل شده پس از پاندمی کرونا در حال تزریق انرژی دوباره به موتور توسعه برای شرکتهای چینی خارج از این کشور است به گونهای که امیدهای تازهای را برای رشد کسب و کارهای ابری چین در خارج به وجود آورده است.
برای مثال، علیبابا کلاود مدتهاست که جایگاه اول را در بازار آسیا-اقیانوسیه در اختیار دارد. این شرکت دسامبر سال گذشته از راه اندازی سومین دیتا سنتر (مرکز دادهها) خود در ژاپن به منظور پاسخگویی به نیاز در حال افزایش مشتریانش خبر داد.