هدف چین دستیابی به یک رشد اقتصادی سریعتر در حدود 5 درصد با کیفیت بهتر توسعه در سال 2023 است و این در شرایطی است که دومین اقتصاد بزرگ جهان عزم خود را جزم کرده تا نیروی احیاء را تقویت و با موتور محرکه مدرنیزاسیون خود به جلو حرکت کند.
هدف مورد انتظار بالاتر از رشد سه درصدی ثبت شده در حوزه تولید ناخالص داخلیِ (GDP) سال گذشته است و یکی از اهداف کلیدی توسعه است که در گزارش کار دولت که توسط «لی کهچیانگ» نخست وزیر چین به مجلس ملی نمایندگان خلق ارائه شد، آمده است. نشست سالانه مجلس ملی نمایندگان خلق از روز یکشنبه کار خود را در پکن آغاز کرده است.
همزمان با گردهمایی قانونگذاران ملی و مشاوران سیاسی برای برگزاری اولین نشست سالانه پس از بیستمین کنگره ملی حزب کمونیست در اکتبر سال گذشته، جهان به دقت سیاستگذاریهای جدید چین در حوزه توسعه را رصد میکند. در عین حال خروج سریع چین از کووید-19 امیدها را برای رشد گستردهتر جهانی، افزایش داده و به این ترتیب به اهمیت این رویداد سیاسی چینی افزوده است.
تحقق رشد پایدار و با کیفیت کلید دستیابی به نقشه راه بزرگ حزب کمونیست به منظور ساخت یک کشور سوسیالیستی با عظمت تا نیمه قرن جاری است.
بر اساس گزارش جداگانهای که روز یکشنبه توسط «کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین» یعنی نهاد ارشد برنامهریزی اقتصادی این کشور منتشر ساخت، حفظ رشد اقتصادی طولانی مدت منطقی امری ضروری است.
طبق گزارش این کمیسیون درباره اجرای برنامه 2022 در حوزه توسعه اقتصادی و اجتماعی و پیشنویس برنامه 2023، هدف تعیین شده رشد 5 درصدی ضروری است تا رشد، اشتغال و قیمتهای پایدار تضمین شوند.
بر اساس این گزارش، هدف تولید ناخالص داخلیِ امسال مطابق با ظرفیت رشد اقتصاد چین در حال حاضر و با توانمندی منابع و فاکتورهای تولید به منظور حمایت از اقتصاد، تعیین و اعلام شده است.
«لیو شوئویینگ» رئیس «دانشکده اقتصاد» در دانشگاه «رنمین» (خلق) میگوید: 2023 برای چین سال شروع دوباره اقتصادی است.
احیای رشد
به گفته نخست وزیر چین، اقتصاد این کشور در حال به نمایش گذاشتن یک احیای پایدار است و این امر با بهبود قابل توجه در حوزه تقاضای مصرف کننده، توزیع بازار، تولید صنعتی و انتظارات کسب و کار قابل مشاهده است.
این احیا را میتوان در خیابانهای پر رفت و آمد، سینماها و رستورانهای شلوغ و عطش خرید آنلاین و حضوری مشاهده و حس کرد. جدیدترین دادههای رسمی نشان میدهد که فعالیت تولید به بالاترین سطح نسبت به بیش از یک دهه اخیر رسیده، رشد سرمایهگذاری خارجی احیا شده و اعطای وامهای جدید بانکی ماهانه بیش از انتظار افزایش داشته است.
نخست وزیر چین در عین حال که از دستاوردهای گذشته تقدیر کرد همچنین در خصوص مشکلات و چالشهای پیش روی اقتصاد چین مثل افزایش نااطمینانیها در محیط خارجی، تقاضای داخلی ناکافی و ریسکها و خطرات پنهان در بازار املاک هشدار داد.
وی به قانونگذاران گفت این مهم است که به تضمین رشد، اشتغال و قیمتهای پایدار در سال جاری اولوویت بدهیم.
طبق گزارش کار دولت، چین برای توسعه تقاضای داخلی به احیاء و توسعه مصرف اولویت خواهد داد. درآمد شهرنشینان و روستانشینان هم از طریق کانالهای مختلف افزایش خواهد یافت.
«یو میائوجیه» رئیس دانشگاه «لیائونینگ» و یکی از اعضای مجلس ملی نمایندگان خلق در این باره گفت: اقتصاد چین در کل شرایط بهتری خواهد داشت و نرخ رشد آن احتمالا به سطح عادی برسد.
موسسات بینالمللی و بانکهای سرمایهگذاری پیش بینیهای خود از رشد اقتصادی چین در سال جاری را افزایش دادهاند. «صندوق بینالمللی پول» در اواخر ژانویه پیش بینی خود برای رشد چین در سال جاری میلادی را به 5.2 درصد افزایش داد در حالی که پیش بینی قبلی این نهاد بینالمللی 4.4 درصد بود.
کیفیت اهمیت دارد
دولت چین در عین حال که به رشد اقتصادی اهمیت میدهد اما به هر قیمتی به دنبال تحقق این رشد نیست. دولت در عوض خواستار یک اقتصاد سبزتر و کارآمدتر است.
لی کهچیانگ با تقدیم گزارش کار دولت بار دیگر بر تلاشها برای تحقق توسعه باکیفیت صحه گذاشت و اولویتهای سیاستگذاری مثل تسریع مدرنیزاسیون سیستم صنعتی و ارتقاء گذار به سوی یک الگوی توسعه مدرن را مورد تاکید قرار داد.
وی در خصوص تقویت توان فناوری کشور خواستار تجمیع منابعی کیفی و انجام تلاشهای هماهنگ به منظور دستیابی به پیشرفت در فناوریهای مهمِ حوزههای کلیدی شد.
توسعه با کیفیت بالا اولین و مهمترین وظیفه در روند تلاش برای تحقق مدرنیزاسیون به سبک چینی تلقی میشود. «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق جین تاکید کرده به جای تلقی رشد تولید ناخالص داخلی به عنوان یگانه معیار موفقیت، چین در حال حاضر بر بهبود هر چه بیشتر کیفیت و کارایی رشد تمرکز دارد.
بر اساس گزارش کار دولت، چین برای تحقق با کیفیتتر توسعه بودجه حوزه تحقیق و توسعه را طی پنج سال اخیر افزایش داده و در عین حال تراکم انرژی و آلایندههای کربنی را کاهش داده است.
«هان بائوجیانگ» مدیر دپارتمان علوم اقتصادیِ «آکادمی حکمرانی ملی» و عضو کنفرانس مشورت سیاسی خلق چین، گفت: یک چین مدرن باید از توسعه با کیفیت بالا برخوردار باشد.
وی افزود: فقط با تاکید برابر بر رشد و کیفیت و ایجاد یک هماهنگی قوی برای توسعه با کیفیت میتوانیم یک بنیاد اقتصادی مستحکم برای مدرنیزاسیون چین بنا کنیم.