بر اساس اطلاعیه آماری رسمی که روز سه شنبه منتشر شد، چین موفق شده با پشتکار و تلاش طاقت فرسا چالشهای چندگانه در سال 2022 را پشت سر گذاشته و از تندبادهای اقتصادی سربلند آید.
«اداره آمار ملی» (NBS) در وبسایت خود اعلام کرد: اقتصاد پرجمعیتترین کشور جهان پس از روبرو شدن با فراز و نشیبهای متعدد همچنان در مقابل فشارهای نزولی مقاومت کرده و رشد سه درصدی را در سال 2022 در مقایسه با سال قبل، به ثبت رساند.
«شن لاییوان» معاون رئیس اداره آمار ملی در یادداشتی در خصوص اطلاعیه رسمی فوق گفت هنگامی که اقتصاد چین با شرایط نامساعد خارجی و وظایف سخت توسعه در داخل مواجه بود، پایه و اساس استوار اقتصاد کلانش با اجرای سیاستهای تقویتیافته این کشور طی سال 2022 پشتیبانی میشد.
مقاومت مقابل تندبادها
با نگاهی به سال گذشته میبینیم اقتصاد چین 2022 در سه ماهه اول با رشدی فراتر از انتظار یعنی 4.8 درصد شروع کرد. نرخ رشد در سه ماهه دوم به دلیل شوکهای ناشی از عوامل غیرمنتظره چندگانه افت شدیدی داشت.
شنگ گفت: با این وجود، اقتصاد چین در سه ماهه سوم با توجه به اجرای سریع بسته سیاستهای حامی رشد و تدابیر پس از آن، سریعا به مسیر خود بازگشت.
وی افزود: این تدابیر شامل ترکیبی استفاده از وجوه مالیات، کاهش هزینهها و انتقال بخشی از دریافتها یا پرداختهای نقدی گذشته به دورههای آتی بود که طی سال 2022 مجموعا به 4.2 تریلیون یوان (604.15 میلیارد دلار) رسید. چنین اقداماتی به چین کمک کرد تا نیرو محرکه احیای خود را در سه ماهه چهارم حفظ کند.
تولید ناخالص داخلی چین طی سال گذشته میلادی به رکورد بالای 121 تریلیون یوان رسید که جهش جدیدی محسوب میشود چرا که این کشور توانست آستانه 100 تریلیون و 110 تریلیون یوانی را به ترتیب در سالهای 2020 و 2021 بشکند.
تقویت محرکهای جدید
معاون رئیس اداره آمار ملی تاکید کرد چین با وجود رقابت شدیدتر در بازارهای بینالمللی در میانه سرکوب خارجی تشدیدیافته در بخش فناوری و خطرات صعودی جداسازی طی سال 2022 همچنان راه خود را در مسیر نوآوری فناورانه طی کرده و به افزایش ورودی تحقیقاتی خود ادامه داده است.
بودجه کلی چین طی سال 2022 در حوزه تحقیق و توسعه (R&D) به 3.1 تریلیون یوان رسید که در مقایسه با 2021 افزایش 10.4 درصدی را نشان میدهد و رشد دو رقمی خود را برای هفتمین سال متوالی حفظ کرده است.
نقش نوآوری در توسعه فناوری برجستهتر شده چرا که نسبت بودجه تحقیق و توسعه به تولید ناخالص داخلی در سال گذشته به 2.55 درصد افزایش یافت و یک جهش 0.12 واحد درصدی را نشان میدهد.
شنگ افزود: سرمایه گذاری در این بخش به نتایج شیرینی منجر شده است. تعداد کلی حق ثبت اختراعهای معتبر در چین تا پایان سال گذشته به 4.21 میلیون عدد رسید و جایگاه نخست را در جهان از آن خود کرد.
پیشبرد سیاست گشایش
طبق گفته معاون رئیس اداره آمار ملی چین با وجود روند متزلزل احیای اقتصادی جهان و یک بازار مالی جهانی ناپایدارتر به شکلی پیوسته سیاست نهادینه گشایش خود را به پیش برده و جذابیت خود برای شرکتها و سرمایهگذاران خارجی را حفظ کرده است.
شنگ ادامه داد: چین طی سال گذشته شاهد 42.1 تریلیون یوان تجارت کلی کالاها بود که در مقایسه با سال 2021 رشد 7.7 درصدی را نشان میدهد. این برای نخستین بار است که این رقم از 40 تریلیون یوان عبور کرده و همین یک پیشرفت جدید بر اساس یک پایه بالا محسوب میشود.
مقام ارشد اداره آمار ملی چین تصریح کرد: سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سرزمین اصلی چین طی سال 2022 افزایش 6.3 درصدی داشته است و گواه بر آن است که چین همچنان یک آهنربای قوی برای جذب سرمایههای خارجی به حساب میآید.
شنگ در عین حال که درباره نااطمینانیهای روبه رشد پیشِ رو هشدار داد، تاکید کرد انعطاف پذیری بالا، ظرفیت عظیم و پویایی قدرتمند اقتصاد چین تغییری نکرده است.
وی خاطرنشان کرد چین پایه قدرتمند، اعتماد به نفس و توانایی بالا برای دفع خطرات و چالشهای گوناگون را دارد.