اقتصاد چین با در نظر گرفتن رکود اقتصادی جهان به دلیل فاکتورهایی مثل تنشهای ژئوپلتیکی، تورم بالا و بحرانهای زنجیره تامین، با برخی چالشها و فشارها نیز روبروست. چین همواره یک انرژی مثبت برای رفاه و توسعه جهانی محسوب میشود. برخی رسانههای خارجی نیز به طور خاص در گزارشهای اخیر خود اشاره کردهاند که چین به بهینهسازی تدابیر جلوگیری و کنترل اپیدمی کرونا پرداخته و بسته سیاستی برای ثبات اقتصادی و تدابیر وابسته به آن را معرفی کرده است. از نظر این رسانهها اقدام اخیر چین یک سیگنال قدرتمند مبنی بر «با ثبات سازی اقتصاد» و «رشد رو به جلو» را ارسال میکند که بیش از پیش اعتماد بازار به اقتصاد چین را تقویت مینماید.
«بلومبرگ» به نقل از گزارش اقتصاددانان «موسسه فاینناس بینالمللی» با بیان اینکه عملکرد اقتصاد جهانی در سال آینده به مانند سال 2009 یعنی یکسال پس از بحران مالی در جهان، ضعیف خواهد بود، نوشت: سیگنال بهینهسازی کنترل و جلوگیری از اپیدمی در چین دلگرمکننده است و چین بزرگترین موتور رشد اقتصاد جهانی چین خواهد بود زیرا که مدام در حال بهبود تدابیر کنترلی کروناست.
هفته نامه «اج ویکلی» چاپ مالزی به نقل از «شیه دونگمینگ» تحلیلگر و اقتصاددان «بانک او سی بی سی» در سنگاپور نوشت سیگنال بهینهسازی تدابیر کرونایی چین دلگرمکننده و تشویقکننده و حوزههای املاک و دیگر بخشها که خطراتی برای اقتصاد کلان ایجاد میکنند، به شکل قابل توجهی در حال بهبود است.
شماری از رسانههای خارجی پنجم دسامبر (14 آذر) گزارش دادند با توجه به اینکه بسیاری از مناطق در چین بهینهسازی سیاستهای کنترل و جلوگیری کووید را آغاز کردهاند، بازار سهام که فشارسنج اقتصاد محسوب میشود، رشد قابل توجهی داشته و جذابیت آن برای سرمایهگذاران جهانی همچنان رو به افزایش است.
بر اساس این گزارشها، رشد اقتصادی مداوم و ثابت دلیل اصلی علاقهمندی سرمایههای خارجی به چین است؛ بازار سرمایه چین همچنان رو به گسترش و درهای آن به سوی جهان خارج باز است. به این ترتیب سرمایهگذاران بینالمللی بیشتر و بیشتری جذب آن میشوند.
برخی رسانهها هم با اشاره به «نگاه به چین با ذهنیتی جدید» تاکید کردند که گذار چین به توسعه با کیفیت بالا، نوآوری و تداوم رشد اقتصادی چین را افزایش خواهد داد. چین در حال انجام تلاش همه جانبهای برای ارتقاء توسعه سبز و کم کربن است.
رسانههای خارجی عموما بر این باورند که عزم راسخ چین برای توسعه سبز برای جهان مفید است و سرمایهگذاری و توسعه چین در حوزه انرژیهای جدید به الگویی برای جهان تبدیل شده و انگیزه توسعه جدید را به جهان تزریق میکند.
رسانهها به دو دسته از دادهها توجه کردهاند: سرمایهگذاری چین در انرژیهای پاک طی سال 2021 به 380 میلیارد دلار رسیده که بیش از هر کشور دیگری است؛ از سال 2012 تا 2021، نرخ رشد سه درصدی مصرف انرژی چین در هر سال باعث حمایت از رشد اقتصادی 6.6 درصدی شده است.
روزنامه «ساوث چاینا مورنینگ پست» به نقل از ناظران ارشد صنعتی نوشت تلاشهای چین برای کاهش قابل ملاحظه آلایندههای گلخانهای ممکن است به یک نیروی پیش برنده جدید برای رشد اقتصادی طی 30 سال آینده، بدل شود.
نشریه «نیکی آسیا ریویو» طی مقالهای عنوان کرد ثروت رو به افزایش خانوادههای چینی طی سالهای اخیر یکی از عوامل اصلی رشد اقتصادی چین بوده است چرا که باعث حفظ هزینهکرد قدرتمند مصرفکنندگان، اعتماد به نفس تجاری و سرمایهگذاری شده است.
ساوث چاینا مورنینگ پست به نقل از «بانک استاندارد چارترد» نوشت نرخ رشد واقعی مصرفکننده خانوارهای شهری چین در سال 2023 به هفت درصد خواهد رسید.
برخی پژوهشگران و صاحبان کسب و کار در مصاحبه با رسانههای خارجی تاکید کردند با اینکه اقتصاد چین در کوتاه مدت تحت فشار قرار دارد، اما روند رشد طولانیمدت آن بدون تغییر باقی مانده است.
«مایکل اسپنسر» برنده جایزه نوبل اقتصاد در مصاحبهای گفت با اینکه اقتصاد چین با چالشهای نسبتا بزرگی در کوتاه مدت مواجه است، اما عملکرد آن همچنان خوب است و به سرمایهگذاری سنگین در حوزههایی که ظرفیت ساخت یک اقتصاد مدرن را به وجود میآورد، ادامه خواهد داد. بنا بر این چشم اندازهای میانمدت و بلندمدت همچنان نویدبخش و دلگرمکننده هستند.