«دفتر اطلاعات شورای دولتی چین» روز پنجشنبه کتاب سفیدی تحت عنوان «حکرانی فضای سایبری قانونمحور چین در عصر جدید» را منتشر کرد.
فضای سابری به عنون شکلی جدید از دنیای امروز باید همچنین در مسیر حاکمیت قانون حرکت کند و نمیتواند و نباید به سرزمینی ورای قانون تبدیل شود. ثابت شده که حاکمیت قانون برای حکمرانی اینترنت ضروری است. اجماع جهانی در این قضیه وجود دارد که رویکردهای قانونمحر مبتنی بر یک درک از حاکمیت قانون ضروری است.
«جوی وییی» معاون مدیر «مرکز تحقیقات قانون ارتباطات» در دانشگاه «علوم سیاسی و حقوق» در این باره به نشریه «گلوبال تایمز، گفت: چین دستاوردهای زیادی در ترویج حکمرانی قانونمحور در اینترنتکسب کرده است. طبق اعلام کتاب سفیدی که اخیرا منتشر شده چین طی سالها بیش از 140 قانون مرتبط با فضای سایبری را ابلاغ کرده است. علاوه بر این، این کشور مقررات مدیریتی نسبتا کاملی را برای برخی فناوریهای جدید و کاربردهای آن در زمینههایی مثل تجارت الکترونیک، مقابله با کلاهبرداری آنلاین، کامنتهای شبکه اجتماعی «ویبو» و پستهای «ویچت»، ایجاد کرده است.
اینترنت یک شمشیر دولبه است. میتواند به بشریت نفع برساند اما اگر نظارتی بر آن نباشد یا مدیریت مناسبی بر آن صورت نگیرد باعث آسیبهای قابل توجهی به جامعه میشود.
به عنوان مثال در ماجرای شورش کنگره که ژانویه 2021 در آمریکا رخ داد اینترنت نقشی بزرگ در تشدید آن ایفاء کرد. تصاویر یا ویدئوهای تحریک آمیز فراوانی در فضای اینترنت منتشر شد که تشخیص واقعی یا جعلی بودن آنها مشکل بود. به طور خاص در حوزه جنگ اطلاعاتی، فضای مجازی باید بر اساس قانون مدیریت شود.
واشنگتن چندین قانون را برای مقابله با اخبار جعلی و مطالب خلاف حقیقت تصویب کرده و دنیا به اهمیت اجرای قانون در این زمینه پی برده است. اگر اینترنت تحت حاکمیت قانون نباشد، خطرات نهفته فراوانی از زندگی شخصی و ایمنی اموال و داراییها گرفته تا ثبات اجتماعی و امنیت ملی را تهدید میکند.
برخی رسانههای غربی و آمریکایی با رویکردی ایدئولوژیک مرتبا از قوانین اینترنتی چین انتقاد میکنند. آزادی اشخاص باید بر اساس قانون باشد اگر چنین نباشد ممکن است آزادی دیگران را به خطر اندازد. دولت ایالات متحده که دم از آزادی اینترنت و آزادی بیان میزند حالا خواستار نظارت بر اینترنت نیز شده است. حساب توئیتری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در ژانویه 2021 مسدود شد (اما وقتی ایلان ماسک توئیتر را خرید دوباره بازگردانده شد). در عین حال این نشان میدهد واشنگتن از استفاده بی حد و حصر از اینترنت که منتهی به آشوب در کشور خواهد شد، آگاه است. پس نتیجه میگیریم حملات آمریکا به قوانین اینترنتی چین کاملا غیرقابل دفاع است.
چین به دستاوردهای قابل توجهی در ایجاد فضای سایبری قانون محور دست یافته و با خرد و راه حلهای چینی به کمک حکمرانی اینترنت در سطح جهان آمده است.
موضوعی که بیش از همه اهمیت دارد فلسفه «اول مردم» است. کتاب سفید تازه منتشر شده میگوید رویکرد متمایز چین در قبال حکمرانی فضای مجازی قانونمحور پایبند توسعه مردممحور است. در چین مردم ایدهها و راهحلهایی را ارائه میکنند و نقشی اساسی ایفاء مینمایند.
دومین موضوع ساخت جامعهای با آینده مشترک در فضای مجازی همان دیدگاهی است که توسط «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در دومین «کنفرانس جهانی اینترنت» در سال 2015 مطرح شد. این نشان دهنده خواسته چین است که بر اساس آن طرح چین برای حکمرانی فضای مجازی به تمام بشریت نفع میرساند.
موضوع دیگر حاکمیت فضای سایبری است. آقای «شی» در دومین کنفرانس جهانی اینترنت از حاکمیت و خودمختاری در فضای مجازی حمایت کرد. حاکمیت سایبری در امتداد حاکمیت ملی در فضای سایبری است و این حق یک کشور است که فعالیتهای فضای سایبری انجام دهد، امور فضای مجازی را مدیرت کند و اقدامات دفاع از خود را علیه حملات سایبری به صورت مستقل و بدون دخالت دیگر کشورها، به اجراء درآورد.
واشنگتن امروز در حال قدرتنمایی است و تک قطبی سازی را دنبال میکند اما جهان به دنبال تکثر است. چین در شرایطی که فاکتورهای بی ثباتی و عدم اطمینان زیادی وجود دارد خواستار کمک تمام کشورها به همدیگر شده به ویژه در فضای مجازی و این امر انرژی مثبت را به همبستگی جهان تزریق میکند.