مردم سوریه امروز به پای صندوقهای رای میروند تا از بین سه نامزد ، رئیس جمهور خود را برای یک دوره جدید هفت ساله انتخاب کنند.
به نقل از راوی خبر، درهای حوزههای اخذ رای ساعت 7 صبح به وقت محلی به روی رای دهندگان سوری گشوده شده و روند رای گیری تا ساعت 19 به وقت محلی ادامه خواهد داشت.
صندوقهایی که باید رای در آن انداخته شود در ساعت 6 صبح با حضور اعضای کمیته عالی قضایی انتخابات سوریه و نمایندگان نامزدها و اصحاب رسانه به منظور اطمینان از خالی بودن صندوق طبق قانون انتخابات شماره 5 سال 2014 گشوده شد.
بنابر اعلام «محمد الرحمون» وزیر کشور سوریه، برای برگزاری انتخابات 12 هزار و 102 مرکز رأی گیری در تمام شهرها و سرتاسر مناطق کشور ایجاد شده است و بنا بر اعلام مقامهای ذیربط در صورت نیاز به مراکز رای گیری شمار دیگری نیز افزوده میشود.
تعداد شهروندانی سوری مقیم داخل و خارج که براساس قانون اساسی اجازه شرکت در انتخابات و ریختن آرا خود به صندوقها را دارند، به 18 میلیون و 107 هزار و 109 نفر میرسند.
براساس ماده چهارم قانون انتخابات سراسری شماره 5 مصوب سال 2014 تمام شهروندان سوری که 18 سال تمام داشته باشند، میتوانند، در انتخابات شرکت کنند، مگر آنکه براساس ماده 5 قانون انتخابات با منع قانونی مانند سوء پیشینه یا بیماریهای خاص مواجه باشند.
به گفته مقامات سوری، همه تجهیزات لازم برای فرایند انتخابات مهیا شده است و با توجه به شرایط کرونا، تدابیر لازم اعم از فاصله اجتماعی و ماسک زدن اندیشیده شده است و مواد ضدعفونی کننده در حوزه اخذ رای وجود دارد.
در این دور از انتخابات دو نامزد به نامهای «عبدالله سلوم عبدالله» عضو حزب اتحاد سوسیالیست و «محمود احمد مرعی» از چهرههای معارض داخلی با بشار اسد رئیس جمهور کنونی سوریه رقابت میکنند
در دهم ماه جاری میلادی دادگاه عالی قانون اساسی سوریه اسامی نهایی نامزدهای احراز صلاحیت شده را که شامل «بشار اسد»، «محمود احمد مرعی» و «عبدالله سلوم عبدالله» است، اعلام کرد. این نامزدها از 16 تا 24 ماه می جاری فرصت تبلیغات داشتند.
دوره 7 ساله ریاست جمهوری
بر اساس قانون اساسی که در سال 2012 میلادی اصلاح شد، دوره ریاست جمهوری 7 ساله است و این دوره 7 ساله پس از تاریخ ادای سوگند قانون اساسی آغاز میشود.
براساس قانون، هر فرد دوبار به طور متوالی میتواند رئیس جمهور شود و فرد نامزد بایستی حمایت 35 عضو از 250 عضو مجلس مردم را کسب کند و دستکم 10 سال به طور مداوم در سوریه زندگی کرده باشد.
ماده 88 از قانون اساسی سوریه تاکید میکند که رئیس جمهوری برای بیش از دو دوره هفت ساله نمیتواند رئیس جمهور شود اما ماده 155 توضیح میدهد که این ماده مشمول رئیس جمهور کنونی سوریه یعنی بشار اسد نمیشود زیرا از انتخابات سال 2014 حساب میشود.
انتخابات در دو مرحله
با توجه به اینکه شمار قابل توجهی از سوریها در خارج از این کشور به سر میبرند، مقامهای سوریه تصمیم گرفتند این انتخابات در دو مرحله برگزار شود، مرحله نخست برای سوریهای خارج نشین و مرحله دوم برای سوریهای داخل این کشور.
انتخابات برای سوریهای ساکن خارج 20 می برگزار شد؛ اما در داخل این کشور 6 روز بعد یعنی در 26 می به پای صندوق های رای رفتند.
برگزاری انتخابات تحت نظارت کمیته عالی قضایی
انتخابات ریاست جمهوری سوریه تحت نظارت کمیته عالی قضایی انتخابات برگزار میشود. پارلمان سوریه از هیئت پارلمانی دیگر کشورها از جمله ایران هم برای نظارت بر این دور از انتخابات دعوت کرده است.
امنیت مراکز انتخاباتی
وزارت کشور سوریه اعلام کرده است که از آمادگی کامل برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه برخوردار است و امنیت و سلامت مراکز انتخاباتی را تامین میکند.
تکلیف مناطق آزاد نشده چیست؟
«محمد الرحمون» وزیر کشور سوریه در مورد رای گیری در مناطق آزاد نشده گفت: در مناطقی که تحت کنترل گروههای تروریستی است، مراکزی در مجاورت آن مناطق ایجاد شده تا به شهروندان اجازه برخورداری از حقشان را بدهد.
در مناطق تحت اشغال ترکیه و شبه نظامیان وابسته به آن مانند «راس العین» و «عفرین» و دیگر مناطقی که تحت کنترل آنان است و نیز مناطق تحت اشغال گروههای تروریستی در ادلب انتخابات برگزار نخواهد شد.
در شمال شرق سوریه هم در مناطق تحت کنترل دولت سوریه به ویژه در حسکه و قامشلی انتخابات برگزار خواهد شد؛ اما در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان «قسد» وابسته به آمریکا، این شبه نظامیان اعلام کردهاند که مشارکتی در این انتخابات نخواهند کرد و نگرانی درباره ممانعت از رسیدن سوریهایی که مایل به شرکت در انتخابات هستند در مناطق مجاور مناطق تحت کنترل آنها وجود دارد.
«غسان خلیل» استاندار حسکه گفت: نگرانی مردمی درباره ممانعت شبه نظامیان «قسد» یا تصمیم منع تردد از سوی آنها به منظور ممانعت از رسیدن ساکنان به حوزههای رای گیری وجود دارد.
مناطقی که از لوث تروریستها آزاد شدهاند
ویژگی انتخابات کنونی برگزاری آن در مناطقی است که در سال 2014 در کنترل تروریستها بود و در این دوره، انتخابات در آن برگزار خواهد شد.
ساکنان مناطق گسترده از استانهای حمص و حماه پس از اینکه در سال 2014 به علت شرایط خاص نتوانستند در انتخابات شرکت کنند، آماده شرکت در انتخابات هستند.
آنچه انتخابات ریاست جمهوری را امسال متمایز با دوره قبل در این منطقه میکند، بازگشت حومه شمالی حمص و شرقی آن به دامان سوریه و بیشتر روستاها و شهرکهای حومه شمالی حماه و هم مرز ادلب است تا در رای گیری مشارکت کنند.