چین نشان داده است که «سوسیالیسم با ویژگیهای چینی» میتواند منافع اقتصادی و اجتماعی عظیمی را برای مردم چین و سایرین به ارمغان بیاورد.
جهان هنوز در حال تطبیق با واقعیت قرن بیست و یکمی درباره سیستم منحصربهفرد حکمرانی است که توسط 18.47 درصد از جمعیت جهان اعمال میشود و معجزات اقتصادی و اجتماعی بینظیر در تاریخ بشر ایجاد و به رشد اقتصادی جهانی کمک زیادی میکند.
سیستم حکمرانی منحصر به فرد چین به تولید ناخالص داخلی این کشور کمک کرده است که از 367.9 میلیارد یوان در سال 1978 به 121 تریلیون یوان (17.44 تریلیون دلار) در سال 2022 برسد. بر اساس گزارش بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، سیستم حکمرانی چین بزرگترین اقتصاد جهان را از نظر برابری قدرت خرید و دومین اقتصاد بزرگ از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی را ایجاد کرده است.
بانک جهانی اعلام کرده است که در 40 سال گذشته حدود 800 میلیون نفر در چین از فقر خارج شده اند. بانک جهانی اعلام کرد: «چین درکاهش نزدیک به سه چهارم تعداد افرادی که در جهان در فقر شدید زندگی می کنند، سهیم بوده است.»
چگونه سیستم حکمرانی چین به چنین معجزاتی دست یافت؟
سوسیالیسم با ویژگی های چینی بر خدمت به مردم چین و تسهیل توسعه اقتصادی و اجتماعی آنها متمرکز است. حزب کمونیست چین بیش از 96.7 میلیون عضو دارد و برای بیش از 100 سال از عمر خود، مدافع مردم چین بوده و آنها را به سوی آینده ای بهتر هدایت می کند.
یک پیمایش دانشگاه هاروارد که نتایج آن در سال 2020 منتشر شد، نشان داد که میزان حمایت مردم چین از حزب کمونیست چین در طول مطالعه 13 ساله از 86 درصد به 93 درصد افزایش یافته است.
چگونه این اتفاق افتاد؟
حزب کمونیست چین یکی از پیشرفتهترین و موفقترین اشکال حکومتهای مردم محور در جهان است: سوسیالیسم با ویژگیهای چینی و دموکراسی سراسری مردمی.
واژه «دموکراسی» از واژههای یونان باستان «دموس» به معنای «مردم» و «کراتوس» به معنای «حکومت»، یعنی حکومت مردم گرفته شده است. قانون اساسی ایالات متحده و چین می گوید که حاکمیت متعلق به «مردم» است، بنابراین بیش از 330 میلیون نفر در ایالات متحده و بیش از 1.4 میلیارد نفر در چین هر دو به نمایندگانی در دولت برای فعالیت نیاز دارند. با این حال، چالش بزرگ تمرین «دموکراسی»، انتخاب نمایندگان «مردم» و پاسخگو کردن آنها به مردم است. دستیابی به اهداف یک حکومت مردمی و برای مردم بسیار دشوار است. اما سیستم دولتی چین می تواند این کار را انجام دهد، زیرا مؤثر است و برای حکمرانی مردم محور و مسئولانه با پاسخگویی به مردم طراحی شده است.
سیستم حکمرانی چین به این دلیل موفق بوده است که حزب، کنگره ملی خلق (بالاترین مجلس قانونگذاری کشور) و کمیته ملی کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین (برترین نهاد مشورتی سیاسی چین) با هم همکاری می کنند تا به مردم و کشور خدمت کنند.
مهمتر از آن، این سیستم برای پاسخگویی به نیازهای همه مردم، نه فقط افراد ثروتمند و قدرتمند، طراحی شده است و از فرآیندی برای انتخاب، آموزش و ارزیابی عملکرد مقامات حزب، کنگره ملی خلق و کمیته ملی کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین استفاده می کند.
در حالی که حزب کمونیست چین هر پنج سال یک بار یک کنگره ملی برگزار می کند و کمیته مرکزی این حزب حداقل هر سال یک جلسه عمومی برای بررسی تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره و اتخاذ تصمیمات کلیدی در مورد موضوعات مهم برگزار می کند، کنگره ملی خلق و کمیته ملی کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین جلسات سالانه خود را در سه ماهه اول سال برای بررسی مسائل اقتصادی، اجتماعی، دیپلماتیک، آموزشی، علمی و فناوری و سایر موضوعات مهم برگزار و تصمیمات مهمی اتخاذ می کنند.
هر یک از این سه نهاد فوق دارای برخی از اعضا یا نمایندگان است که همچنین نماینده و عضو یکی از نهادهای دیگر هستند و از همه طبقات اجتماعی و از شکاف اجتماعی، مذهبی و قومی هستند.
مدل حکمرانی چین از داشتن منابع اطلاعاتی متنوع و بازخورد خوب بهره میبرد که به رهبری کشور کمک میکند تا نیازهای مردم چین را شناسایی کند و به پیشنهادات مردم گوش دهد و در صورت ارزشمند بودن یا مفید بودن، اقدامات لازم را انجام دهد. مدل حکمرانی نیز باعث می شود که دولت چین در برابر مردم پاسخگو باشد.