خطر وقوع جنگ در جهان چقدر است؟ پاسخ به این سوال آسان است. فقط کافی است به جمع کلی بودجه نظامی آمریکا نگاهی بیاندازیم تا برآورد درستی داشته باشیم.
ایالات متحده قدرتمندترین صنعت نظامی را در جهان داراست و قابلیت این را دارد که بسرعت دستان دراز ارتش خود را به هر گوشه از جهان برساند و اغلب داوطلب پلیس جهان است.
دولت بایدن اخیرا از بودجه نظامی در سال 2023 به مبلغ 842 میلیارد دلار که چهار برابر بودجه نظامی چین است، رونمایی کرد. اما علاوه بر این، تفاوت بنیادین این است که چین سیاست دفاعی را در پیش گرفته در حالی که در راهبرد نظامی خارجی ایالات متحده، پیشدستی یک اصل است.
بودجه نظامی بالاتر آمریکا نشان میدهد خط بیشتری در خصوص یک جنگ در جهان وجود دارد.
«ویویان بالاکریشنان» وزیر خارجه سنگاپور اخیرا گفت که بودجه نظامی جهانی روزافزون نشان دهنده هفت تا هشت دهه سود صلح پس از پایان جنگ جهانی دوم است.
برای یافتن دلیل آن ما باید اول بفهمیم چه کسی بیشترین سود را از افزای بودجه نظامی میبرد و چه کسی از نبود صلح بهترین بهره را میبرد.
درصد زیادی از بودجه دولت باید در حوزه توسعه تسلیحات و فناوریهای جدید نظامی به ویژه تسلیحات تهاجمی و دقیق برای حملات پیشدستانه هزینه خواهد شد تا رهبری مسلم ایالات متحده در حوزه جنگافزار تصمیم و نیازهای صادرات محقق گردد.
برخی افراد ساده خواهند پرسید چرا دولت آمریکا نمیتواند این پول را در توسعه اقتصاد به صورت مستقیم یا بهبود معیشت مردم هزینه کند. پاسخ به این سوال ساده است: این تصمیم توسط ساختار اقتصادی و سیاسی و مجموعه نظامی-صنعتی ذینفع آن، گرفته میشود. مهم نیست چه کسی در رأس کاخ سفید باشد، این وضعیت هیچ تغییری نمیکند.
مجموعه نظامی-صنعتی بخش اصلی سیاستگذاری آمریکا و مهمتر از همه گاوصندوق تجارت بزرگ امپراطوری آمریکاست.
پنتاگون ژانویه امسال اعلام کرد: بیش از 40 درصد تسلیحات صادراتی جهان متعلق به آمریکاست؛ فروش تجهیزات نظامی ایالات متحده به دولتهای خارجی در تازهترین سال مالی با 49 درصد افزایش به 205.6 میلیارد دلار رسیده است.
هر چه تسلیحات بیشتر و با قیمت بالاتری به فروش برسد، پیششرط آن وجود تنشهای بیشتر در سراط جهان و خط جنگهای بیشتر است بنا بر این یک بازار رو به توسعه وجود خواهد داشت.
هر چه کشمکش در جهان بیشتر شود، دلیل بیشتری برای افزایش صادرات سلاح آمریکا و استقرار نیروهای نظامی آن در سراسر جهان به وجود میآید.
طبق گزارش سالانه موسسه صلح «سیپری» برای سال 2022، سیاست و رویکرد کنونی تسلیحاتی ایالات متحده بسیار بیشتر به آتش جنگ میدهد تا بازدارندگی ایجاد کند. تقریبا دو سوم درگیریهای کنونی جهان – 34 از 46 در میان طرفهایی است که یک یا تعداد بیشتر از طرفها توسط آمریکا مسلح شدهاند.
سال گذشته کشورهای اروپایی پول بیشتری بابت خرید تسلیحات آمریکایی به دلیل جنگ روسیه و اوکراین خرج کردند و همین باعث شد مجموعه نظامی-صنعتی ایالات متحده سود کلانی به جیب بزند. فروش سلاح آمریکا به جزیره تایوان را در نظر بگیرید. ارش کلی محمولههای سلاح آمریکا به تایوان تا ماه می سال گذشته میلادی از 70 میلیارد دلار عبور کرد.
در چشم مردم جهان فروش تسلیحات بیشتر ممکن است به معنای تضعیف صلح باشد اما برای آمریکا به معنای درآمد بیشتر است.
تحقیق و توسعه تسلیحات پیشرفته میتواند تولید آمریکا را به قله جدیدی هدایت کند. این حوزه باعث میشود نهایتا قدرت نظامی آمریکا و سلطه جهانی هایتک آن تضمین شود.
به طور خاص در زمانی که اقتصاد ایالات متحده در آستانه یک فرود سخت قرار دارد، بودجه نظامی نقش بسیار حیاتیتری ایفاء خواهد کرد.
روسای بزرگ وال استریت و کاخ سفید از درگیریهای جهانی فرصت پولسازی را میبینند و از سوی دیگر جهان درگیریهای روبه رشد و خطر روزافزون جنگ را مشاهده میکند. سوال مهم این است که آیا این «نظم» طراحیشده توسط آمریکا میتواند اینگونه و بدون هیچ تغییری حفظ شود؟