همزمان با برگزاری دومین «نشست دموکراسی» به میزبانی آمریکا، کارشناسان چینی اعلام کردند در مقایسه با نشست اول که در سال 2021 برگزار شد، رویداد امسال نشان میدهد اتفاق جدیدی در ماهیت آن رخ نداده و در واقع دموکراسی جعلی و هژمونی واقعی، استاندارد دعوت از کشورها و مبتنی بر ترجیحهای دیپلماتیک بوده به گونهای که این نشست در خدمت راهبرد هژمونیک واشنگتن خواهد بود تا جهان را به جای متحد کردن به وسیله تعصبات ایدئولوژیک دچار انشقاق کند.
به گفته تحلیلگران، ایالات متحده کشوری با حکمرانی داخلی آشفته است و وضعیت حقوق بشر در آن در مشکل واقعی به سر میبرد. نظام سیاسی آمریکا با توجه به مناقشات حزبی بی پایان به اختلاف افکنی در این کشور ادامه میدهد و قادر نیست مشکلاتی که باعث نگرانی جدی آمریکاییها شده را حل کند.
بنا بر این، واشنگتن در مجموع واجد شرایط نیست و در جایگاهی قرار ندارد که برای دیگران درباره دموکراسی و حقوق بشر سخنرانی کند. لذا رویداد مذکور فقط باعث میشود حتی آمریکا ناخوشایندتر و خجلتر به نظر برسد.
بر اساس اعلام وزارت خارجه ایالات متحده، «نشست دموکراسی» از تاریخ 28 تا 29 مارس (8 تا 9 فروردین) به وقت محلی با حضور سران کاستاریکا، هلند، کره جنوبی و زامبیا برگزار میشود. آمریکا همچنین از 120 دولت خارجی و دیگر شرکا برای شرکت در این نشست دعوت کرده که عمدتا به صورت آنلاین صورت خواهند یافت.
معیارهای دعوت به این نشست بسیار مبهم است چرا که بسیاری از کشورهایی که نظام سیاسی دموکراتیک غربی دارند جزو مدعوین نیستند. برای مثال مجارستان به عنوان عضو اتحادیه اروپا و ترکیه به عنوان عضو ناتو ظاهرا حضور ندارند. سنگاپور که کشوری کوچک با یک اقتصاد توسعه یافته محسوب میشود و نقشی کلیدی در کاهش اختلاف غرب و شرق دارد نیز دعوت نشده است.
رسانهها در این خصوص گزارش دادند وزارت امور خارجه ایالات متحده از اظهار نظر درباره معیارهای دعوت از کشورها امتناع ورزیده است.
کارشناسان بر این باورند نشست دوم دموکراسی به مانند نشست نخست همچنان یک سکو برای آمریکا به منظور استفاده از بهانههای دموکراسی و حقوق بشر محسوب میشود تا میان کشورهای دیگر اختلاف بیاندازد و گروهی از پیروان خود را تشکیل دهد تا دیگر کشورهایی که از تبعیت از هژمونی ایالات متحده سرپیچی میکنند را هدف قرار دهد. بسیاری از شرکتکنندگان نشست دموکراسی تمایلی نخواهند داشت به راحتی از دستورات آمریکا برای نشان دادن خصومت با کشورهایی که آمریکا آنها را دوست ندارد، پیروی کنند.
«جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده فهمیده که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین به شکلی جدی وجهه «دموکراسی» آمریکا را تخریب کرده و داستان تخیلی به اصطلاح فانوس دموکراسی بودن را از ریشه نابود ساخته است.
«لو شیانگ» پژوهشگر «آکادمی علوم اجتماعی چین» روز سه شنبه به نشریه «گلوبال تایمز» گفت: بنا بر این بایدن امیدوار به استفاده از «نشست دموکراسی» برای بازیابی اعتماد به نفس آمریکا، کاهش نفوذ چین و دستکم حفظ امتیاز شعار ایدئولوژیک در رقابت آن با چین است.
«چانگ جیان» مدیر «مرکز پژوهش حقوق بشر» در دانشگاه «تیانجین» نیز در مصاحبه با گلوبال تایمز تاکید کرد دولت بایدن از «دموکراسی» به عنوان یک ابزار راهبردی استفاده میکند. چنین نشستی فراگیر نیست بلکه بیشتر هژمونیک است به گونهای که در نقطه مقابل ماهیت دموکراسی قرار دارد.