مراسم افتتاحیه کنفرانس سالانه مجمع آسیایی بوآئو 2023روز پنجشنبه برگزار شد. این اولین باری است که این مجمع جلسات حضوری را از زمان شیوع بیماری همه گیر کرونا به طور کامل از سر می گیرد. از موضوع کنفرانس سالانه – «دنیای غیرقطعی: همبستگی و همکاری برای توسعه در میان چالش ها» – دشوار نیست که متوجه شد «عدم قطعیت» مشکل بزرگی است که جهان امروز با آن روبروست، در حالی که تنها راه حل برای عبور از آن مفهوم ارزشی و عمل همبستگی، همکاری، باز و فراگیر بودن است. در این راستا، مجمع بوآئو بار دیگر حکمت شرقی را در اختیار جهان قرار داده است.
لی چیانگ، نخست وزیر چین در مراسم افتتاحیه شرکت و سخنرانی اصلی را ایراد کرد. وی خاطرنشان کرد که در رویدادهای نامشخص، قطعیت چین یک تکیه گاه است که از صلح و توسعه جهانی محافظت می کند. لی همچنین از 6 اصطلاح برای توصیف چین استفاده کرد: ثبات بلندمدت، تعهد به توسعه، اقدامات ملموس و شجاعانه برای دستیابی به پیشرفت، اطمینان و باز بودن و همچنین تمایل به اشتراک گذاری. این صرفا توصیفی نیست که چین از خود دارد، بلکه ادراک کشورهای مختلف در سراسر جهان از چین در برخورد با این کشور است. چین نه تنها رشد قوی و مطمئن اقتصادی و انگیزه توسعه را برای جهان به ارمغان میآورد، بلکه نگرش دوستانه روشنفکر و مهربان بودن با دیگران و مشارکت دادن آنها را نیز به همراه دارد. به عبارت دیگر، چین پر از فرصت، چشم انداز بسیار مثبتی دارد که بدون شک در برابر بسیاری از عوامل نامطمئن در جامعه بین المللی محافظت خواهد کرد.
عدم قطعیت در دنیای امروز عمدتاً از دو جنبه نشأت می گیرد؛ یکی از سیاست و دیگری از اقتصاد. واشنگتن منبع عدم قطعیت است و بزرگترین عدم اطمینان در اقتصاد ناشی از سیاست است. در زمینه سیاسی، ایالات متحده خطوط ایدئولوژیک را ترسیم و سیاست های بلوکی را ترویج کرده است که به انشعاب اقتصاد جهانی نیز منجر شده است. ایالات متحده میخواهد زنجیرههای عرضه و صنعتی را که سالها به طور خودجوش در بازار شکل گرفته، بنا به میل خودش مختل و تقسیم کند. این امر نه تنها باعث عدم اطمینان، بلکه مخاطرات بزرگی برای اقتصاد جهانی شده است.
طی دو روز قبل از مراسم افتتاحیه، بیش از 20 نشست فرعی در مجمع بوآئو برگزار شد. بیش از 1500 نماینده از محافل سیاسی، تجاری و اتاق های فکر از بیش از 50 کشور و منطقه در بحث های گسترده در مورد موضوعات مختلف خاص مرتبط با موضوع اصلی کنفرانس مشارکت کرده اند. شور و شوق در این مجمع فراتر از حد انتظار بوده است.
در اولین فروم فرعی، همه صندلی ها پر شد و حتی بسیاری از شرکت کنندگان برای گوش دادن به کل جلسه ایستادند. این پیام های معنادار و روشنی را به دنیای خارج منتقل می کند. به عنوان مثال، علیرغم تلاش های شدید ایالات متحده در دو سال گذشته برای ایجاد اختلاف در منطقه آسیا و اقیانوسیه و حتی جهان، و تلاش برای ایجاد دیوار انزوا در اطراف چین، جامعه اصلی بین المللی، به ویژه اکثر کشورهای آسیایی، با این رویکرد موافق نیستند. در واقع، آنها در برابر اجبار و اغوای ایالات متحده مقاومت کرده اند و تمایل آنها برای تقویت مبادلات با چین به جای کاهش، افزایش یافته است. این امر امکان دستیابی به وحدت، همکاری، باز بودن و فراگیری را در آسیا و فراتر از آن فراهم کرده است.
بسیاری از رهبران خارجی که در این مجمع شرکت کردند، ضمن تاکید بر اهمیت همکاری، نسبت به چشم انداز آسیا ابراز خوش بینی کردند. به عنوان مثال، لی هسین لونگ، نخست وزیر سنگاپور، گفت که تحقق وعده آسیا در گرو ثبات، فراگیر و باز ماندن منطقه است و کشورهای منطقه باید «روابط پایدار خود را حفظ کرده و به طور عملی و سازنده همکاری کنند، هم بین خود و هم با شرکای خارجی مان»، در حالی که «چین به عنوان یک اقتصاد بسیار مهم در آسیا، نقش بزرگی در همه این موارد دارد». انور ابراهیم، نخست وزیر مالزی، نیز گفت: «رقابت بدون محدودیت باید جای خود را به همکاری با روحیه بدهد.»
این صداها به خوبی کشورهای آسیایی با تمرکز عملی قوی را نمایندگی می کنند. از یک سو، آنها نشان می دهند که این کشورها در واقع فشار را احساس کرده اند، چرا که واشنگتن سرکوب و مهار چین را تشدید می کند. از سوی دیگر، این کشورها به صراحت اعلام کرده اند که نمیخواهند کشور یا منطقه خودشان به میدان نبرد بازیهای حاصل جمع صفر تبدیل شود و امیدوارند با تقویت هرچه بیشتر اتحاد و همکاری، تاب آوری و توانمندی منطقه را در ایستادگی در برابر شوک های ناشی از عدم قطعیت های خارجی افزایش دهند. در واقع، صلح و توسعه نه تنها ندای آسیا، بلکه صدای جمعی کل جهان است. قدرت ناشی از همگرایی آنها بسیار قوی خواهد بود.
مجمع آسیایی بوآئو، دیپلماسی در داخل چین است که از طریق آن جهان خارج نیز چین را رصد می کند. هرچه ایالات متحده بیشتر درگیر «جداسازی» شود، ما درهای خود را بیشتر باز میکنیم و بیشتر جهان را در آغوش میگیریم و همراه با جهان توسعه مییابیم. چین اطمینان ارزشمندی را در اختیار جهان قرار داده است. این کشور از چندجانبه گرایی واقعی حمایت می کند و از نظر سیاسی با رویارویی جبهه ای مخالف است. از نظر اقتصادی، چین به طور مداوم گشایش در سطح بالا در قبال دنیای خارج و همچنین توسعه صلح آمیز و فراگیر را ترویج کرده است. با افزایش اندازه اقتصاد و نفوذ بین المللی چین، اطمینان ارائه شده توسط چین به طور فزاینده ای برای جهان مهم و ارزشمند می شود. این همان جایی است که اهمیت چین به عنوان «تکیه گاه اصلی که از صلح و توسعه جهانی محافظت می کند» نهفته است.
مجمع بوآئو همچنین پنجره ای برای مشاهده روند تاریخ است. پیرامون برگزاری کنفرانس امسال، بسیاری از چهرههای سیاسی خارجی سفرهای خود را به چین آغاز کرده یا در شرف آغاز سفر هستند. این نشان می دهد که طنین و اجماع ناشی از وحدت، همکاری، باز بودن و فراگیری قوی است. هنگامی که جهان در چهارراهی از عدم قطعیت های زیاد قرار گرفته، جامعه جدیدی با آینده مشترک برای آسیا مطمئناً به لنگرگاه صلح و ثبات، و منبعی برای انگیزه رشد و تقویت مجدد همکاری ها تبدیل خواهد شد. این امر ممکن است با واکنش هایی مواجه شود، اما روند کلی غیرقابل توقف است.